top of page
Betongvägg

Ett flertal svenska studier har visat att antalet sammanbrott är hög i Sverige även om det varierar stort mellan barn i olika åldrar. Grovt räknat kan man säga att sammanbrott inom 2-5 år förekommer i mellan en fjärdedel och hälften av placeringarna.

 

Studierna har visat på olika faktorer som ökar risken för sammanbrott så som beteendeproblem, historik av flyttar, antisocialt beteende, historik av rymning och placering utanför nätverk. De flesta av dessa riskfaktorer är kopplade till det placerade barnet, men vi på LIKA ser det som de vuxnas ansvar att skapa hållbara placeringar.  

vägg

Sammanbrott

Information

Likamodellen

​LIKA har under många år arbetat med familjehemsvård enligt LIKAMODELLEN där stort fokus läggs på att skapa hållbara placeringar och motverka sammanbrott. Detta har lett till att vår statistik gällande just sammanbrott inte är representativ i Sverige, den är avsevärt lägre. 

LIKAs öppenvård erbjuder kortare handledning och behandlingsuppdrag grundat i LIKAMODELLEN till familjehem som är knutna direkt till kommunen där situationen är nära sammanbrott. Syftet med insatsen är att förhindra och förebygga sammanbrott, men kan även användas som krishandledning.​

 

Insatsens primära mål är att kommun och familjehem tillsammans får ett väl fungerande och gott behandlingsarbete efter insatsen

 

Insatsen består av tre delar: 

​• Edukation – hur kan man bemöta, hantera och förstå neuropsykiatriska diagnoser, trauma och eller annan psykisk ohälsa hos barn och unga

• Behandlande – beroende på hur behoven ser ut, arbetar vi med handledning, psykoedukation, samspelsträning och bemötande.

• Samarbete - samtal mellan berörda parter och nätverk

​

LIKAs familjebehandlare arbetar tillsammans med familjehemmet och kartlägger behov och förutsättningar, vilket resulterar i en behandlingsplan utifrån familjens unika situation. Tyngdpunkten för insatsen är att stärka förmågor och resurser samt ge familjen tillgång till sin egen kompetens och drivkraft.

bottom of page